Is bestraten in de regen mogelijk?

Regen is nooit prettig, behalve dan voor de planten in uw tuin. Zit u lekker hoog en droog, dan kunt u daarvan genieten en bedenken wat een geluk het is dat u daar niet door heen hoeft. Maar als dat wel zo is, bijvoorbeeld als u bestrating aan moet leggen, dan zult u minder blij zijn.

En niet alleen dat, voor bestrating die nog aangelegd moet worden vergt het extra zorgvuldigheid. Als de stenen eenmaal goed liggen, op een goed functionerende ondergrond kan een beetje regen juist plezierig zijn, de stenen komen dan vaster te liggen. Maar voordat het zover is, vergt het het nodige denkwerk en vaardigheid om stenen in de regen te leggen.

Ondergrond

Wat zeer belangrijk is bij het straten leggen in de regen is het voorbereiden van de ondergrond. Een slechte ondergrond kan de stenen laten verzakken. Bij regen kan het zand namelijk wegspoelen.

Zorg daarom voor een onderlaag die diep genoeg is. Maak een goede afwatering, zodat regenwater direct afgevoerd wordt. Eventueel kan een laag steenpuin die afwatering bespoedigen, met daarbovenop wat brekerzand. Brekerzand is wat grover en schoner dan gewoon zand, en ontwaterd daarom beter.

Wegendoek als ondergrond zorgt dat het zand beter bij elkaar blijft, maar dat het water goed wegzakt. Laag voor laag een trilplaat gebruiken helpt ook om de ondergrond stabiel te maken.

Latere regenschade voorkomen

Bestrating tuinAl deze maatregelen helpen tijdens het aanleggen van bestrating, maar ook om latere verzakkingen door regen te voorkomen.

Om te zorgen dat bestrating goed bij elkaar blijft, wormen en mieren geen zandhoopjes gaan vormen, en het zand goed blijft liggen kunt u voegmortel invegen na het aanleggen van de bestrating. Sommige voegmortels zijn ook waterdoorlatend, zodat het regenwater wel steeds goed wegzakt, en u geen natte voeten krijgt. In ieder geval niet op uw eigen bestrating.

De vakman inschakelen

Hierboven staan allerlei manieren genoemd om tijdens de regen uw bestrating goed te leggen, en ook latere problemen met regenwater te voorkomen. Maar u kunt natuurlijk ook het stenen leggen aan een vakman overlaten. Dan zult u zich hier zelf niet in hoeven verdiepen, of er tijd en energie in te steken. De specialist zal zorgen voor een goede kwaliteit van de ondergrond, en van de bestrating zelf, ook tijdens de regen.

U kunt met de vakman overleggen hoe u het wilt hebben, hij zal de juiste vorm van bestrating voor u zoeken en samen met u een plan maken. Wilt u zeker zijn van kwaliteitsbestrating, die nog jaren mooi blijft, en zelf ontzorgd worden hierbij? Schakel dan een bestratingsbedrijf in!

Bestrating aanleggen via Damhuis Bestratingen