Wanneer moet ik weer binnen schilderen?

Van tijd tot tijd moet uw woning van binnen weer opnieuw geschilderd worden. Meestal begint men daaraan te denken als de verf wat minder mooi wordt, of zelfs een beetje begint te verkleuren of af te bladderen.

Maar eigenlijk is dat een beetje te laat. Schilderen aan de binnenkant van uw woning heeft namelijk niet alleen als doel, uw woning te verfraaien. Er is ook een hele praktische reden voor binnenschilderwerk: het onderhouden van kozijnen, deuren, muren, plafonds en trappen.

Bij het koken komt vocht vrij, bij op temperatuur houden van uw woning ook. Als u goed ventileert, wordt dat wel enigszins opgevangen, maar niet genoeg. Houtwerk en kitranden in deuren, plinten en kozijnen worden op den duur aangetast.

Inspectie van het schilderwerk

Wat u kunt doen, om aantasting te voorkomen, en bijvoorbeeld houtrot voor te zijn, is uw schilderwerk regelmatig laten inspecteren door een vakschilder.

Deze kan dan bepalen op welke plaatsen onderhoud geboden is, en dit vervolgens op professionele wijze uitvoeren.

Dit onderhoud zal bestaan uit voorbereidende werkzaamheden, het lakken, en het kitten van kozijnen. Voorbereidende werkzaamheden zijn: schoonmaken, schoonbranden, plamuren, schuren, en gronden van de ondergrond. Dankzij dit voorwerk blijft de verf lange tijd mooi en van goede kwaliteit.

Voorbereiden van de ondergrond bij binnenschilderwerk

Schoonmaken van de ondergrond zorgt dat de verf zich goed kan hechten. Vetresten moeten dan ook goed verwijderd worden. Er zijn speciale middelen in de handel die goed ontvetten en schoonmaken, en minder schadelijk voor gezondheid en milieu zijn dan bijvoorbeeld ammonia. Soms moeten oude verfresten verwijderd worden door ze eraf te branden. Schuren en gronden van de ondergrond zorgt dat de verf nog beter hecht.

Resultaat en snelheid

Verf voor binnenschilderNatuurlijk kunt u ook zelf het schilderwerk gaan doen. U zult dan uitsparen op loonkosten van de schilder. Let er wel op dat u de hierboven genoemde voorbereidingen zorgvuldig doet. Die zijn het behoud voor uw schilderwerk, en u zult het dan niet zo snel weer opnieuw moeten doen.

Laat u het toch liever aan de schilder over, dan weet u dat u een resultaat van kwaliteit krijgt. Een ervaren schilder weet hoeveel verf hij moet gebruiken om te zorgen dat het goed dekt, maar dat er geen druipers komen. Met de techniek die hij bij het schilderen hanteert, is afplakken niet nodig, of doeken op de vloer leggen. Al met al gaat het een stuk sneller dan wanneer u het zelf zou doen, en geeft het een strak resultaat.

Binnenschilder Enschede inhuren